1. Onderwijs in Ceesay Majow


Deze kleuter- en lagere school bevindt zich ten noorden van de Gambia rivier. In het dorp zijn er weinig faciliteiten voorhanden: zo goed als geen elektriciteit, geen stromend water in elk huis, gebrekkige hygiëne (toiletten). De hulp van de vzw is bijzonder welkom.
In april 2016 waren de leden van de vzw in dit dorp om te schilderen, nieuwe handboeken te schenken en de bibliotheek op orde te plaatsen. In 2017 werd beslist, na overleg met de verantwoordelijke van de school om het meubilair aan te pakken. Er werden ook vier klaslokalen geschilderd. En in 2018 werd het laatste klaslokaal volledig ingericht en kijken we na wat we kunnen doen voor de watervoorraad.
Ondertussen is de school er in volle ontwikkeling dankzij directeur mr. Joof Mustapha. Er werden cashewplantjes aangeplant. Het domein werd voorzien van een omheining. De school kreeg extra middelen om werkboekjes aan te kopen. De school kreeg ook een muur zodat loslopende dieren geen kans meer krijgen om het domein te betreden. De leraarskamer kon dankzij onze vzw verder afgewerkt worden.
In 2019 monteerden we zonnepanelen zodat er elektriciteit is in elke klas. Zo kan er nu ook ’s avonds les gegeven worden. Elke klas kreeg nieuwe schoolborden.
In 2020 staat de bouw van een lerarengebouw op het programma.
Het gebouw voor de leerkrachten is ondertussen afgewerkt. De leerkrachten slapen nu in hun “eigen” woonst, een hele ontlasting voor de plaatselijke families en een heuse verbetering voor  het team.
In 2021 willen we werk maken van extra zonnepanelen om dan elektriciteit aan te brengen in het lerarengebouw.

2. Onderwijs in Farato: Buya’s nursery school

Teacher Buya richtte deze school zelf op met de weinige middelen die er zijn. Het gebouw wordt in stapjes afbetaald en er blijft weinig over om te investeren in andere noodzakelijke dingen.

De vzw helpt hier door didactisch materiaal te schenken. Toen we in april 2016 ter plaatse waren, hebben we zelf vastgesteld dat de 70 stoeltjes, 10 tafels en twee kasten in de maak waren. Ondertussen zijn deze afgewerkt en van een mooi kleurtje voorzien. 

In 2017 konden we zelf vaststellen dat er met de hulp van Move2gether 3 nieuwe toiletten werden gebouwd. Ook een derde klaslokaal en bib werd door de plaatselijke bevolking gebouwd. Een boeiend project waar alle hulp welkom is. Samen met de plaatselijke bevolking zit er beweging in.
Het grootste project werd gerealiseerd in 2019 dankzij de steun van Alex Hubrecht. Hij sponsorde in zijn eentje een waterput in Farato. Een hele vooruitgang voor de gemeenschap. Alex, we kunnen onze dank niet genoeg uitspreken!
In elke klas liggen nu ook tegels en is er elektriciteit voorzien. Tijdens ons bezoek werd kookmateriaal aangekocht, nieuwe schoolboeken, elke leerling kreeg een nieuw school t-shirt en we maakten heerlijke fruitsla.
In 2021 werd een lapje grond van 20 x 20 m gehuurd. Dit werd omheind en doet nu dienst als groentetuin voor de school. De kleutertjes krijgen elke middag een gratis maaltijd aangeboden mét verse groenten uit de eigen groentetuin!

Let’s move together!